A kto powiedział, że żytni musi być na zakwasie? I skąd przekonanie, że to to samo co chleb biały? Po 1- drożdże też mają swoje dobre właściwości. Po 2- żytni może być zarówno na zakwasie jak i na drożdżach- ten składowo wygląda wg mnie przyzwoicie, bo nawet zaczyn na chleb musiał być zrobiony z mąki żytniej (niektóre piekarnie robią zaczyn na [...]
Dieta. Co do diety to aktualnie miałam dość ryb i jadłam więcej nabiału, bo miałam ochotę. Ale wybieram nabiał z okolicznych OSM, krótko ważny, a nie pół roku. Chleb mam ze sklepu, ale bez żadnego cukru, syropu, słodzika, ale są drożdże mimo, że na zakwasie. Tłumaczę się chyba sama przed sobą:D Napoje: woda 3 l. pokrzywa x 3, kawa x 2 Suple: wit [...]
[...] maja podobny skład) A co bedzie to napisze. Po pierwsze Dieta: Zmniejszyć wydzielinę gruczołów łojowych - to z niej tworzy się trądzik. Pomogą w tym witaminy B2 i B6 - chleb razowy i grube kasze, wątróbka i inne podroby, chude mięso, jajka, mleko, płatki owsiane. Potrzebna jest też witamina A - masło, ryby, żółtka jaj, pełne mleko i [...]
ze względu na drożdże? ja w sumie mogę chleb piec sama, tylko na razie jeszcze mi nie wychodzi najlepszy ;) ale zwykle też ma drożdże - lepiej na zakwasie? wrzucam dzisiejszą miskę - dużo chleba, bo nie udało mi się ugotować nic wczoraj i dopiero wieczorem będę miała sensowny ciepły posiłek... [...]
Dobra to teraz ja, jako, ze wiadomo jak to jest z chlebem "zytnim razowym" znalazlem w piekarni gdzie pracuje moja mama chleb o takim skladzie. Maka razow, maka zytnia, woda, slonecznik 30%, drozdze, sol. Pewnie te drozdze nie dobre, ale ogolnie nadaje sie?
[...] 3/4 wysokości, jest trochę siłowania ale te szczeliny smaruję olejem kokosowym i piekę przez 30min w ok 200C, jak zaczynają się rozwarstwiać wtedy opruszam solą. Przepis na chleb/bułki z razowej orkiszowej: 500g mąki (ofc orkisz, typ 2000) 20g miodu, 20g drożdży, sól 260ml wody Do całości wody (w "letniej" temp) wrzucam drożdże oraz miód, [...]
Oczywiście, że przeczytałam:-) Toż to lektura obowiązkowa jest. Co do chleba, to dzisiaj kupiłam podobno prawdziwy chleb zytni w zaufanym sklepie. Skład jest taki: -mąka żytnia 720 - mąka pszenna 750 -drożdże, -tłuszcz piekarniczy, - kwas chlebowy. Na razie, jeśli mogę, będę jeść taki:-) Jutro postaram się przygotowac ten zakwas. Znajde zaraz [...]
Chleb gryczany 1/2 kg kaszy gryczanej 25 dag ryżu 7 łyżek oleju z pestek winogron łyżeczka soli 5 dag drożdży 2 szklanki ciepłej wody Rozpuszczamy drożdże w 1 szklance wody i odstawiamy na 1h. W tym czasie mielimy 1/2 kg kaszy oraz 25 dag ryżu na mąkę. Przesiewamy przez sito do miski, a następnie to tak powstałej mąki dodajemy drożdże oraz [...]
Pamiętaj aby czytac skład , ciemny chleb wcale nie oznacza że jest dobry ( dużo osób tak uważa że jak ciemny to zdrowy) .Ja mam to szczęście ze w moim mieście jest mała piekarnia z tradycjami i tam kupuje chleb ZYTNI jasny albo Orkiszowy albo żytni ze słonecznikiem. Teraz mam przed sobą żytni jasny ( wyborny ) a jego skład to mąka żytnia , [...]
[...] że nie przeczytałam tego przed śniadaniem :-> ale raz na jakiś czas mogę? Wczoraj był wyjątek, bo nie planowałam omleta na kolację, ale indyk wziął się i zgnił. A mogę np chleb ziemniaczany zamiast pieczywa (ziemniaki, drożdże, mąka gryczna, mąka ryżowa)? omleta można zjeść bez syropu :P :P chleb ziemniaczany mozesz tyle, ze takie wypieki [...]
[...] do oblewania sałaty lub sałatki, nie smażę na niej (chyba nie polecane jest smażenie na oliwie? generalnie smażę bardzo rzadko - wyjątkiem będą placki owsiane by moCCa ;) -chleb zakupiłam żytni na zakwasie (skład: mąka żytnia, drożdże, zakwas piekarski, sól), w rozpisce dałam "chleb żytni razowy", bo nie wiem, jaki dać, wszystkie mają zbliżone [...]
No i lipa :D Pierwszy chleb i poległem :) ale się nie poddaje i zaraz robie kolejny . Nie wyrósł i wyszedł zakalec :( Czy winny był zbyt świezy zakwas i powinienem dodac drożdże dodatkowo do ciasta ? ( miał 6 dni - był robiony według przepisu i wyszedł na 100% dobrze ) Ciasto rosło 10h i urosło troche ale jednak nie na pełną foremkę . [...]
sam w sobie biepły chleb np w postaci tosta napewno nie jest szkodliwy, chodzi może o świezutki jeszcze cieplutki chlebek, w którym drożdże są jeszcze bardzo aktywne, niepamiętam tylko dlaczego te aktywne drożdże są takie niezdrowe,jak znajde to napisze.
[...] są suche dzięki tej cukinii ---------------------------------------------- Dzisiejsze zakupy: Dokupiłam to czego nie było w domu, by zrealizować weekendowy plan pieczenia chleba. Trochę nie wierzę w pozytywny efekt tych wypieków,ale postanowiłam w końcu spróbować... Jedyny chlebek jaki do tej pory piekłam to takie niezdrowe pieczywko, o [...]
nie wiem, co powiedzą eksperci, ale jak dla mnie, chleb będzie ok, jeśli wybierzesz ten o "uczciwym" składzie, z mąki żytniej, jak najwyższy typ mąki, bez dodatkowych polepszaczy, najlepiej mąka, zakwas, woda, sól, ewent. drożdże. kupuj tylko taki chleb, gdzie masz wypisane składniki lub jesteś pewien, że jest to chleb dobrej jakości. niestety, [...]
Oto skład tych chlebków: Chleb pytlowy żytni: mąka żytnia720, drożdże, sól, mieszanka ziaren Chleg razowy żytni: mąka, drożdże, sól jodowana Skład przepisałem słowo w słowo co o tym myślicie i który z tych chlebków jest lepszy. A i z kąd wiedzieć że dany chleb jest barwiony karmelem? Pitertheb
[...] to też nauczy rozstawania z synem bo teraz trochę nie umiem tego robić a tata w sumie świetnie się nim zajmuje. Dzień 42, Środa, 6 Marca 2012 MISKA 1. Kurza nóżka pieczona, chleb razowy, marchewka świeża, ser żółty, pomidory 2. Owsiane, 3 jaja, cynamon, olej kokosowy, 1 banan 3. Schab, buraki, masło kalarowane do smażenia, ziemniaki 4. Schab, [...]
[...] około 4kg i zdaję sobie sprawę, że musi to być dieta ścisła, bez odstępstw – Faza I. Najwięcej mam problemów ze śniadaniem: 1.Chleb ziarnisty – czy chleb żytni pełnoziarnisty Mestemacher (skład z etykiety: rozdrobnione ziarno żytnie, woda, mąka żytnia, mąka pszenna, sól, drożdże) jest dobrym chlebem i jak często mogę go [...]